Departament de Biologia Vegetal (Botànica) Facultat de Biologia Av. Diagonal, 645 E-08028 Barcelona
Banc de dades d'algues marines de Catalunya (AlgaCat)
El banc de dades d'algues marines de Catalunya es un projecte iniciat l'any 2006 en el si del banc de dades de biodiversitat de Catalunya (BioCat) i pretén posar a l'abast dels investigadors tota la informació existent sobre les algues marines presents a les costes de Catalunya.
Els objectius principals d'aquest banc de dades son els següents:
El projecte AlgaCat és una activitat del Grup de Recerca Recursos Vegetals Aquàtics (ReVeA) del Laboratori de Botànica de la Facultat de Farmàcia (UB). Amelia Gómez Garreta, M. Antònia Ribera i Jordi Rull Lluch son les persones responsables del projecte i José Silva col·labora com a becari en la introducció de dades.
Informatització de dades
En quant a la bibliografia, s'han buidat un total de 39 obres bibliogràfiques, la qual cosa representa el 57.4 % del total d'obres (a 31/12/08) susceptibles de contenir cites vàlides d'algues marines de Catalunya. Malauradament, un nombre considerable d'obres (29.2 % de les consultades) no s'han pogut tenir en compte, ja que les cites que contenen, sovint molt nombroses, son incompletes (no s'especifica, com a mínim, la localitat i data de recol·lecció).
El tipus de treballs que han proporcionat la informació que es pot consultar actualment a la base de dades son els següents:
En quant a les citacions, el banc de dades d'algues marines de Catalunya té enregistrades (31/12/08) un total de 8633 citacions florístiques d'algues (Chlorophyceae, Phaeophyceae, Xanthophyceae, Rhodophyceae i Cyanophyceae) que corresponen a 492 tàxons (el 75.1 % de la flora coneguda, si s'exceptuen les Cyanophyceae).
L'actualització dels noms dels tàxons, així com l'ordenació sistemàtica, segueixen la proposta de AlgaeBase (Guiry, M.D. & Guiry, G.M. 2008. World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway. http://www.algaebase.org) i el treball Biodiversità marina delle coste italiane: catalogo del macrofitobenthos (Società Italiana de Biologia Marina. Genova. 482 pp.) de Furnari et al. (2003).