Família: Apocynaceae
Nom cientï¿?fic: Vinca major
Nom popular: Vinca ciliada


Ecologia i hàbitat: Planta perenne (camèfit) de rambles, amb sòls humits i una mica d'ombra. Vinco-Viticetum agni-casti.
Floreix de març a juny.

Morfologia general: És una herba perenne sufrutescent i reptant. Les tiges estèrils fan fins 1 m, són ascendents a la part baixa i arcuades o procumbents després. Les tiges floríferes són ascendents o erectes i arriben als 30 cm.
Morfologia vegetativa: Les fulles són oposades, ovades o amplament ovades. Sovint són cordades a la base, obtuses o subagudes. Els marges són ciliats, amb pèls de 0.1-1 mm. El limbe fa 2-7 per 2-7 cm i el pecíol de 0,5 a 2 cm.
Morfologia floral: Les flors són solitàries i es troben a les axil·les de les fulles. Són hermafrodites, actinomorfes i pentàmeres. Els pedicel·les són més curts que les fulles corresponents.
El calze és gamosèpal amb 5 lòbuls que fan de 7 a 17 mm, són estretament triangulars i tenen el marge ciliat. La corol·la és tubular i dividida en 5 lòbuls cuneïformes i obliquament truncats a la punta. El tub mesura de 12 a 15 mm i els lòbuls fan de 3 a 5 cm de diàmetre. És de color blau cel o rarament blanquinosa.
Els 5 estams estan inserits a la meitat superior del tub de la corol·la. Les anteres tenen un apèndix en forma d'aleta a sobre.
L'ovari és súper i està format per 2 carpels lliures però units a la part superior, amb 1 sol estil. Els primordis seminals+br són anàtrops i pènduls.

Fruit i llavor: El fruit està format per dos fol·licles de 4 a 5 cm patents. Les granes són glabres.