Família: Poaceae
Nom cientï¿?fic: Avena barbata
Nom popular: Cugula


Ecologia i hàbitat: Planta anual (teròfit) de vores de camins, prats, cultius abandonats, etc., sobretot en ambients secs. Thero-Brometalia.
Floreix de maig a juliol.

Morfologia general: Planta d'arrel fibrosa i tiges glabres, solitàries o fasciculades, ascendents, estriades i de 30 a 100 cm.
Morfologia vegetativa: Les fulles, fins de 30 cm de longitud, són linears esparsament piloses o ciliades, planes i de 3 a 8 mm d'amplada.
La lígula mesura de 2 a 5 mm i és membranosa.

Morfologia floral: La inflorescència és una panícula poc ramosa, gairebé unilateral, llargament pedunculada i que pot arribar als 50 cm de longitud.
Les espiguetes mesuren de 18 a 30 mm i tenen 2-3 flors. Són hermafrodites i articulades, i es desprenen individualment a la maturitat. L'eix de l'espigueta és pelut.
Les glumes són subiguals, amb 5-7(9) nervis, i mesuren 2-3 cm.
La glumel·la inferior o lemma, de 12 a 18 mm, és estretament lanceolada i acaba en dues setes de 3 a 6 mm. És pilosa des de la meitat inferior fins a la inserció de l'aresta. Aquesta és colzada, llarga i de 3 a 6 cm i surt del mig de la lemma. La glumel·la superior o pàlea és un cinquè més curta que la inferior, amb el marge hialí i dues carenes ciliades. Presenta dues lodícules bidentades o enteres. L'androceu l'integren 3 estams amb les anteres grogues, linears, llargues, diteques, basifixes i sagitades. Les dues teques es disposen formant una mena de X que vibra amb el vent.
El gineceu és súper, bicarpel·lar, unilocular, i conté un sol primordi seminal.+br L'ovari és pelut i es prolonga en dos estigmes plomosos.

Fruit i llavor: El fruit és una cariopsi groga, oblonga i pubescent. Conté una sola llavor soldada a la paret de l'ovari. És un fruit molt ric en substàncies de reserva.
Observacions: És una mala herba dels sembrats i de les zones influïdes per l'home.