Perspectiva General del Programa

 

 

QUERCUS ha estat concebut com una eina d'edició, de manipulació i d'emmagatzematge d'inventaris de vegetació*. Primàriament s'ha dissenyat per a desenvolupar treballs fitosociològics, però també pot ser útil per altres tipus d'estudis que es basin en la manipulació de matrius de dades sobre espècies.

Com que els inventaris estan formats per llistes de tàxons, és convenient usar un fitxer tesaure de tàxons. Això presenta dos avantatges: en primer lloc, els noms dels tàxons poden ser comprovats i s'estalvien els errors tipogràfics típics en la introducció de les dades i, en segon lloc, poden tenir suport per a la sinonímia. També s'han implementat tesaures de sintàxons i de bibliografia.

Tots els fitxers, tant tesaures (de tàxons, sintàxons i bibliografia) com taules de dades (taules d'inventaris i sintètiques), són gestionats pel Centre Gestor del Projecte, i les opcions de treball són emmagatzemades al Fitxer de Projecte. Aquesta estructura configura l'entorn de treball de Quercus.

[*Nota: L'anàlisis estadístic dels inventaris poden fer-se mitjançant el mòdul GINKGO de VegAna].

 

Editors de Quercus

Quercus conté diferents editors que manipulen diferents tipus de dades.

  • Editor de Taules Primàries (Alt-F1): Les taules primàries contenen inventaris amb les espècies ben determinades però sense treballar des del punt de vista sintaxonòmic. El conjunt d'aquestes taules formen el banc d'inventaris de l'autor i pot presentar tant inventaris inèdits com publicats. L'Editor de Taules Primàries permet l'emmagatzematge d'inventaris d'una manera senzilla i guiada. Presenta tres menes d'edició de taules d'inventaris: una inventari a inventari i les altres dues editant tota la taula.

  • Editor de Taules de Treball (o Secundàries) (Alt-F2): A partir dels inventaris emmagatzemats a les taules primàries s'elaboren les taules de treball o secundàries. L'Editor de Taules de Treball manipula aquestes taules, entre altres opcions permet el moviment de files i columnes, el filtrat o combinació de les entrades, la preparació de la taula per ser exportada per la publicació o anàlisi posteriors.

  • Editor de Taula Sintètiques (Alt-F3): Una taula sintètica és essencialment una taula d'inventaris en la qual, cada columna és la síntesis d'un grup d'inventaris d'una taula d'inventaris de treball. La creació de taules sintètiques es fa, doncs, únicament a partir de taules de treball. Els valors dels inventaris són valors constants expressats en percentatge o classes de percentatges. L'Editor de Taules Sintètiques permet manipular aquestes taules sintètiques.

  • Editor de Tesaures de Tàxons (Alt-F4): Aquest editor permet l'edició dels fitxers Tesaure de tàxons (introducció i modificació de tàxons) pel seu ús a Quercus o als altres programes de VegAna.

  • Editor de Tesaures de Sintàxons (Alt-F5): Aquest editor permet l'edició dels fitxers Tesaure de sintàxons.

  • Editor de Tesaures Bibliogràfics (Alt-F6): Aquest editor permet l'edició de fitxers bibliogràfics, de manera que es pot especificar de quin treball determinat prové un inventari.

 

Menú Fitxer als editors de Quercus

Tots els editors comentats fins ara mostren algunes instruccions comunes al menú Fitxer:

Comanda
Opció del menú
Tecles
Obre un document Obrir Ctrl-O
Crea un nou document Nou Ctrl-N
Guarda l'actual document al fitxer actual Guardar Ctrl-S
Guarda l'actual document a un altre fitxer Guardar com -
Tanca l'actual document (avisa si no s'ha guardat) Tanca Ctrl-F4

 

Tipus de fitxers

Totes les dades de Quercus, com a tots els mòduls de VegAna, s'emmagatzemen en fitxers amb format XML. Aquest format facilita l'editar i manipular les dades amb qualsevol editor de text extern. Quercus presenta 6 tipus diferents de fitxers agrupats en dues categories:

-Fitxers de dades:

  1. Fitxer Taula d'inventaris
  2. Fitxer Tesaure de tàxons
  3. Fitxer Tesaure de sintàxons
  4. Fitxer Tesaure Bibliogràfic

-Fitxer de configuració: Fitxer Projecte Quercus

Cadascun d'aquests tipus de fitxers és editable amb un mòdul de Quercus diferent i presenta la seva pròpia definició de marques XML.

 

 
Torna a l'índex de continguts de QUERCUS

Última actualització 09.12.2003