Opcions del projecte

 

 

Es pot configurar un projecte per dues vies diferents:

1. Ajudant de Configuració

Quan vulguem generar un nou projecte, Fagus ens ho facilitarà amb aquest ajudant. Mitjançant preguntes senzilles i exemples s'anirà demanant a l'usuari que defineixi certes característiques del projecte. Aquestes són:

  • Idioma: per ara pot ser Castellà, Català i Anglès.
  • Directori base: és el directori principal en que s'emmagatzemaran totes les dades del projecte.
  • Nom del projecte: que també serà el nom del corresponent arxiu XML.
  • Directori de taules font: inclòs en el directori base, contindrà les taules font associades al projecte.
  • Directori de taules de treball: també al directori base, emmagatzemarà les taules de treball associades al projecte.
  • Tesaure de tàxons: l'ajudant permet adjuntar-ne un al projecte.
  • Tesaure bibliogràfic: també es pot adjuntar un al projecte.
  • Ruta de l'arxiu que es farà servir com a plantilla per la impressió d'etiquetes.

Per modificar opcions més avançades, com els atributs inclosos al projecte, s'ha d'anar al diàleg d'entorn seleccionant Edita Opcions del Projecte dins del menú Projecte a la finestra del Centre Gestor del Projecte.

 

2. Diàleg d'Entorn

Conté quatre panells principals:

2.1 Panell Programa

L'usuari pot especificar aquí algunes opcions generals del programa, com seran: el directori base del projecte, els diferents directoris que es faran servir per defecte per guardar les taules de citacions font i de treball, l'idioma del programa i en futures versions, el seu aspecte visual.

Com es pot veure a la part inferior hi ha tres botons, accessibles des de tots els panells del diàleg, que serveixen per:

  • Acceptar: actualitza els canvis i tanca el panell, pero no rescriu l'arxiu projecte, així que aquest s'haurà de guardar des de la barra de menú de Fagus si es volen conservar els canvis.
  • Aplicar: actua igual que el botó anterior però no tanca el panell.
  • Cancel·lar: tanca el panell sense tenir en compte els canvis de configuració que s'hagin pogut realitzar.

2.2 Panell de Recursos (tesaures) del Projecte

Aquest panell permet adjuntar els arxius de tesaures a Fagus:

  • Arxius de tàxons fets servir com a tesaures per als tàxons de les citacions. Tot i que es poden fer servir diversos fitxers d'espècies en un mateix projecte Fagus, es recomana treballar amb un únic arxiu taxonòmic.
  • Arxius de bibliografia per referenciar l'origen de les dades a les citacions provinents de publicacions.
  • A futures versions es podrà treballar també amb arxius tesaure d'autors.

2.3 Panell Camps

En aquest panell apareixen cinc pestanyes que corresponen als atributs que tindran les citacions així com, en l'últim cas, els atributs dels nodes dels tesaures de tàxons en editar-se. Aquests atributs són quasi tots editables, és a dir, poden modificar-se (pitjant Editar), afegir-se (pitjant Afegir) o treure's (pitjant Treure), segons les característiques del treball que vulguem realitzar. Tot i així, alguns no es poden eliminar ja que emmagatzemen informació essencial de la citació.

Cadascun dels atributs que apareixen llistats correspondran a un element datum a l'estructura XML de l'arxiu projecte i per tant també a l'estructura XML de les citacions que es generin a partir d'aquest.

Com es pot veure hi ha cinc pestanyes que corresponen a:

a) Geografia: agrupa els atributs de caire geogràfic com per exemple localitat, àrea, província, inclinació,... No són editables d'aquesta llista els atributs UTM, UTM Original y UTM Segur.

b) Ecologia: en aquesta llista s'inclouen els atributs que intenten caracteritzar l'entorn ecològic de les citacions. Tots els atributs d'aquesta llista són editables.

c) Bibliografia: només actiu a les citacions bibliogràfiques, inclou els camps pàgina (en que es fa referència a la citació) y codi de bibliografia (referent al codi amb que apareix l'obra de la que s'extreu la citació al tesaure bibliogràfic). Cap d'aquests camps és editable.

d) Herbari: a les citacions provinents de plecs d'herbari s'activa aquesta última llista en la que s'emmagatzema informació com el Legit, el Determinavit i el Revisavit amb les seves dates respectives. Cap dels atributs que apareixen per defecte aquí són editables.

e) Atributs Taxonòmics són atributs que poden especificar-se quan s'editen nodes del tesaure de tàxons. Aquesta informació de moment no es fa servir amb cap altre propòsit que el d'emmagatzemar informació. Esperem proporcionar, en un futur, eines d'anàlisi centrades en els atributs dels tàxons.

2.4 Panell Etiqueta

Permet configurar certes propietats de les etiquetes que es podran imprimir per les citacions d'herbari i consta dels següents components:

  • Imatge: especifica la ruta en que podem trobar l'arxiu que conté la imatge en blanc de l'etiqueta que farem servir en el projecte. Pitjant el botó Canviar s'obrirà una finestra d'explorador on podrem seleccionar l'arxiu. Un cop especificada la ruta, apareixerà al panell inferior la imatge en blanc.
  • Vista prèvia: aquest panell conté la imatge de l'etiqueta i sobre ell s'haurà de definir l'àrea que vulguem que ocupi el text. Quan tinguem la imatge en blanc, prement el botó esquerra del ratolí i arrossegant podrem definir l'àrea del rectangle vermell que serà el que contindrà tot el text de la citació que donarà lloc a una etiqueta en particular. Un cop s'hagi dibuixat el rectangle es pot desplaçar dins de la imatge pitjant dins seu amb el botó dret del ratolí i després arrossegant. Per esborrar el quadrat actual només s'ha de pitjar el botó esquerra del ratolí fora d'ell però dins l'àrea de l'etiqueta i tornarem a tenir la imatge en blanc. El text que apareix dins del quadrat és un text model que indica quines dades de les citacions apareixeran en quina posició en imprimir l'etiqueta.
  • Opcions: en seleccionar aquest panell veurem un control Tamany d'impressió (%) mitjançant el qual podrem determinar el mida de la impressió de l'etiqueta respecte al mida inicial que té la imatge en blanc. Per altre banda el control Lletra permetrà escollir el tipus de lletra amb que s'imprimirà l'etiqueta d'entre les disponibles.

 

 
Torna a l'índex de continguts de FAGUS

Última actualització 12.12.2003