Generador de Flora

 

 

Es tracta d'una eina que ordena la informació de les taules de citacions que s'especifiquen i composa una flora que finalment es guardarà en un fitxer de text enriquit.

Abans d'obtenir la flora s'han de determinar els paràmetres que hi donaran lloc. Això es fa anant al menú Opcions de Fagus i escollint Generador de Flora, per després obtenir-la només s'ha d'anar al menú Eines i escollir, també en ell, Generador de Flora. Si directament es va al menú Eines sense abans haver configurat els paràmetres necessaris, s'obrirà primer el panell de configuració com si haguéssim escollit l'element del menú Opcions, i si al panell de configuració pitjem Acceptar directament veurem el diàleg final on podrem veure la flora, que és el del menú Eines.

Per elaborar la flora, les citacions que es vulguin incloure seran agrupades pel tàxon al qual fan referència i després seran ordenades per UTM i per l'ordre concret que li especifiquem, com es veurà més avall. S'inclouran els camps que indiquem de cada citació i podrem fer visible o no el nom de l'atribut. Com veurem més avall, el format final de la flora és un estàndard que podrà ser modificat manualment per l'usuari si al final del procés ho creu convenient.

 

1. Configurant la flora

1.1 Panell de configuració

Així doncs, si anem al menú Opcions i escollim Generador de Flora ens apareixerà el següent panell:

Com a elements generals del panell trobem:

  • Dos panells superposats, un amb el títol Varis i l'altre Taules de Citacions.
  • Acceptar: botó que tancarà el diàleg guardant la configuració seleccionada i automàticament ens mostrarà el diàleg del resultat final.
  • Tancar: es tancarà el diàleg sense tenir en compte la configuració escollida.

Al primer dels dos panells, Varis, hi ha els següents components.

  • Tipus de citacions que s'inclouran: Com el seu nom indica, aquí podrem escollir quins tipus de citacions de les tres que admet Fagus s'inclouran a la flora. Per incloure un cert tipus, només s'ha de marcar la casella corresponent
  • Ordena d'entrades a la flora: Les diferents entrades poden ordenar-se alfabèticament segons el nom del tàxon al que facin referència o segons l'ordre taxonòmic que s'extraurà del tesaure que tinguem associat al projecte.
  • Escull els camps que vulguis incloure: En aquest panell podem definir quins atributs de les citacions volem que apareguin a la flora. En un principi ens apareixeran tots els definits al projecte amb que treballarem llistats al quadre de l'esquerra i determinarem que un d'ells quedi inclòs passant-lo al de la dreta ja sigui fent doble click sobre ell amb el botó esquerra del ratolí o seleccionant-lo i pitjant la fletxa de l'esquerra. Al passar al quadro de la dreta (el dels atributs inclosos) apareixerà el nom de l'atribut seguit d'un quadradet i el text Mostrar. En pitjar sobre el quadrat amb el botó esquerra del ratolí estarem especificant que el nom d'aquest camp aparegui a la flora, deixant-ho en blanc no ho farà. Per tornar a col·locar un atribut a la llista de l'esquerra (els no inclosos) s'ha de pitjar doblement el botó esquerra del ratolí sobre ell a la llista de la dreta (inclosos) o seleccionar-lo i després pitjar la fletxa de la dreta.

Al panell Taules de Citacions podrem escollir quines taules volem incloure a la flora. En ell trobarem els següents elements:

  • Taules de citacions del projecte no incloses a la flora: en un principi apareixeran aquí llistades totes les taules de citacions adjuntes al projecte en que estem treballant, tant taules font com de treball. Com anem afegint taules al grup de les que apareixeran a la flora, en aquesta llista només quedaran les que no vulguem incloure.
  • Taules de citacions del projecte incloses a la flora: en aquesta segona llista apareixeran les taules de citacions que vulguem incloure a la flora. Per portar aquí una taula, s'haurà de seleccionar a la llista de no incloses i després pressionar el botó Afegir. Si volem tornar a la llista de no incloses una taula de citacions que haguem mogut prèviament, només l'haurem de seleccionar al panell d'incloses i pitjar el botó Treure per tornar-la a la primera llista.

1.2 Valors mínims pels paràmetres de configuració

La configuració ha de complir els següents requisits per ser considerada vàlida per Fagus:

  • Seleccionar al menys un tipus de citacions per incloure a la flora.
  • Escollir un ordre per les entrades, ja sigui alfabètic o taxonòmic.
  • Incloure almenys un atribut de les citacions a la flora.
  • Afegir almenys una taula de citacions a la flora per que es pugui recollir la informació que conté.

 

2. Generant la flora

Com ja s'ha dit anteriorment, si al panell de configuració es pitja Acceptar, o anant al menú Eines s'escull Generador de Flora podrem veure l'estructura final de la flora. És possible que a les taules de citacions incloses a la flora no hi hagi cap citació del/s tipus escollits, en aquest cas Fagus mostrarà un missatge d'avís assenyalant aquest fet.

2.1 Diàleg final

Arribats a aquest punt, veurem el següent diàleg:

Es poden veure els següents controls:

  • Fitxer de sortida: aquí s'especifica l'arxiu en que es guardarà la flora. Pitjant el botó obrirem un explorador amb el que podrem canviar aquest arxiu. Com es pot veure, es guardarà en format RTF editable amb la majoria d'editors de text que existeixen actualment, així que a posteriori es podrà modificar el seu contingut.
  • La caixa de text contindrà el text de la flora, que no podrà ser modificat aquí.
  • Guardar: amb aquest botó es gravarà el text a l'arxiu especificat.
  • Tancar: es tancarà el diàleg sense generar l'arxiu amb el text.

2.2 Format de la flora

A la imatge anterior tenim un exemple del format que tindrà la flora, que serà el següent:

  • Nom del tàxon en negreta i cursiva seguit del nom de l'autor.
  • Per cada tàxon apareixeran sota del nom diferents paràgrafs en els que s'agruparan per tipus les citacions d'aquell tàxon (plecs d'herbari per un costat, citacions bibliogràfiques per l'altre i finalment, mostres de camp).
  • Dins de cada paràgraf les citacions s'ordenaran per UTM, que serà la primera dada que es mostrarà de la citació, i de cada una d'elles apareixeran els camps seleccionats prèviament, incloent el nom del camp quan així s'hagi determinat. Els atributs aniran separats per comes i les citacions per punt i coma.
  • A les citacions referents a plecs d'herbari, s'afegirà el camp nº de plec al final de la llista d'atributs seleccionats.

 

 
Torna a l'índex de continguts de FAGUS

Última actualització 12.12.2003