Editor de Citacions

 

 

Amb aquest editor podrem donar valors als diferents camps de les noves citacions o modificar les ja existents. També ens permet accedir a diverses utilitats de Fagus.

Prement dues vegades el botó dret del ratolí sobre qualsevol de les taules de cites de la llista de taules associades al projecte (tant siguin font com de treball) que apareixen al Centre Gestor del Projecte, s'obrirà automàticament l'Editor de Citacions a on podrem editar la taula seleccionada. També es pot obrir aquest editor amb l'opció Taules de Cites del menú Editors, tot i que llavors haurem de seleccionar des d'ell la taula que volem editar, ja que s'obrirà en blanc. Si s'obren varies taules de cites simultàniament, aquestes apareixeran com diferents pestanyes a l'editor.

Les columnes de la taula que podrem veure correspondran als camps especificats en el fitxer projecte. Si tinguéssim dos projectes, un amb l'atribut Alçada i l'altre sense ell, les citacions que generéssim amb el primer projecte, tindrien l'atribut, però si després les treballéssim amb el segon projecte, l'atribut no es podria editar ja que no estaria especificat en ell.

 

1. Menús de l'Editor de Citacions

En té tres de principals que són Arxiu, Editar i Etiqueta que contenen els següents elements:

  • Arxiu: permet funcionalitats típiques de tot editor com seria crear una nova taula (Nou), obrir-ne una d'existent (Obrir), guardar els canvis en una taula amb que s'ha estat treballant (Guardar) o canviar-li el nom (Guardar com). Per últim permet tancar l'editor (Tancar).
  • Editar: conté les opcions per editar la cita seleccionada de la taula en edició (Editar Citació), per esborrar les citacions seleccionades (Esborrar Citació) i per afegir-ne de noves, ja siguin plecs d'herbari (Afegeix Plec d'Herbari), mostres de camp (Afegeix Mostra de Camp) o cites bibliogràfiques (Afegeix Citació Bibliogràfica). També es pot editar una citació concreta prement dues vegades el botó esquerra del ratolí sobre la seva fila a la taula de citacions.
  • Etiqueta: Els elements d'aquest menú només estaran actius quan tinguem seleccionada una citació referent a un plec d'herbari. Seleccionant Vista Prèvia s'obrirà el diàleg d'igual nom que es descriu més avall, i amb Imprimir s'envia a l'impressora predeterminada l'etiqueta referent a la citació bibliogràfica seleccionada.

2. Diàlegs de l'Editor de Citacions

Mitjançant aquest editor es pot accedir a diferents diàlegs que permetran realitzar funcions bàsiques de Fagus. Aquest són:

2.1 Editor de Citacions

Aquest és l'Editor de Citacions pròpiament dit, ja que a través d'ell es poden afegir noves citacions o modificar les ja existents. Es tracta d'un diàleg modulable que variarà de format segons el tipus de citació que estiguem editant i l'acció que vulguem realitzar. Si volem afegir noves citacions tindrem el següent panell.

  • Si es tracta d'un plec d'herbari podrem veure:

    • Inform.: es tracta del nom de l'usuari de Fagus que introdueix la citació.
    • Data inform.: relacionat amb el camp anterior, aquesta és la data en que s'està treballant. Fagus l'agafa directament del sistema tot i que es pot modificar.
    • Nom original: fa referència al tàxon que s'assigna al plec d'herbari a la seva etiqueta original.
    • Nom correcte: en algunes ocasions l'usuari de Fagus pot creure que l'anterior nom no es correcte des del seu punt de vista i per tant voler-hi assignar un altre, és aquí on ho podrà fer.
    • Certesa: indica el grau de certesa que hi ha a la determinació del tàxon. Pot adquirir els valors: OK (certesa total), gen. comfer, sp. comfer, infrasp. comfer, grup i sensulato.
    • Natura: permet especificar l'índex d'espontaneïtat de la planta citada. Fagus admet els valors: espontània, subespontània, accidental i cultivada.
    • Acceptat: indica si l'informatizador de la cita la dona per vàlida o si per algun motiu la refusa.
    • Comparar: amb aquests botons es pot controlar la correcció del nom del tàxon. Veure Afegint citacions.
    • GEO: en aquest panell s'agrupen tots els atributs geogràfics definits al projecte per les citacions, incloent l'UTM i l'originalitat i seguretat d'aquest, que són atributs que no es poden eliminar ja que són essencials per ordenar adequadament la informació. La casella Orig. es marcarà quan es tracti de l'UTM marcat per l'autor original i Segur quan s'estigui segur de que l'UTM és el correcte.
    • ECO: conté tots els atributs ecològics definits al projecte per les citacions.
    • PLEC: engloba els atributs específics dels plecs d'herbari definits al projecte.
    • Comentari: permet afegir un text qualsevol a la cita.
    • Acceptar i finalitzar: amb aquest botó es guarda la citació amb els valors introduïts per cada camp i es tanca l'editor.
    • Acceptar i continuar: també es guarda la citació però no es tanca l'editor sinó que torna a aparèixer en blanc per a que puguem introuduir una altre citació del mateix tipus.
    • Cancel·lar: es tanca el panell sense guardar la citació.
    • Els botons Repetir Valors així com el botó R permeten repetir els valors de l'ultima cita guardada pels atributs del panell que contingui cada botó concret.
    • Els controls Fixar situats al costat dels botons referits en el punt anterior permeten, en ser seleccionats, la mateixa funció que els botons però seguiran actius citació rera citació fins que es desseleccionin. En activar aquests controls els botons respectius perden la seva funcionalitat ja que aquesta es porta a terme per defecte.

     

  • Si volem introduir una citació bibliogràfica desapareixerà el panell PLEC sent substituït per un de més adequat. També apareixen alguns camps nous:

    • Autor: indica el nom de l'autor de la citació segons apareix a la referència bibliogràfica de la que s'extreu la citació.
    • Data obs.: fa referència a la data en que l'autor va prendre la citació.
    • BIB: aquest panell agrupa els atributs del projecte específics per citacions bibliogràfiques, que com a mínim seran Pàgina (de l'obra en la que es troba la citació) i Codi bibliogràfic (es el codi que se li dona a l'obra al tesaure bibliogràfic).

     

  • Per últim, en cas de es vulgui introduir una citació d'una mostra de camp veurem el següent panell en el que hi haurà:
    • Com es pot veure és el més senzill de tots ja que no hi ha un panell específic per aquest tipus de citacions sinó que contindrà només els atributs geogràfics i ecològics que les altres citacions també tenien.
    • La diferència més gran amb les anteriors es que aquí al panell GEO no es mostren els atributs Original i Segur de l'UTM ja que en tractar-se de mostres de camp recollides, per exemple, pel mateix usuari de Fagus, es pressuposa que ambdós tenen el valor "cert".

Si en comptes d'introduir noves citacions el que fem és editar citacions ja existents, apareixeran els panells respectius al tipus de citació que vulguem editar però sense el botó Acceptar i continuar. Per modificar les dades de la citació només s'ha de rescriure el text de l'atribut en qüestió i després prèmer Acceptar i finalitzar, si en canvi s'escull Cancel·lar es tancarà l'editor sense guardar els canvis.

Quan vulguem esborrar una citació ens apareixerà el panell respectiu al tipus de citació que vulguem esborrar però amb tots els panells i botons desactivats. Podrem veure els botons Esborrar (que elimina definitivament la citació de la taula) i Cancel·lar que tancarà el diàleg sense eliminar la citació.

 

2.2 Vista Prèvia

S'hi arriba mitjançant l'element Vista prèvia del menú Etiqueta de l'editor i permet veure l'etiqueta que resultarà de la citació seleccionada.

Té els següents controls:

  • Amb la barra lliscadora es podrà modificar el mida de la lletra del text de l'etiqueta.
  • Amb el botó Tancar es sortirà del diàleg.
  • Seleccionant Imprimir s'enviarà a l'impressora predeterminada l'imatge de l'etiqueta que s'estigui presentant per pantalla.

 

3. Afegint citacions

3.1 Correcció del nom del tàxon

En afegir una nova citació a una taula de citacions, el pas més important és l'informatització del tàxon al que pertany la citació. És per això que Fagus incorpora una sèrie de mecanismes que permeten mitjançant la informació extreta del/s tesaure/s de tàxons adjunts al projecte, assegurar la correcció del nom que s'introdueixi. Tot funciona senzillament mitjançant els quadres de text de Nom original i Nom correcte i els botons Comprovar.

En escriure un nom en qualsevol dels dos quadres de text i després premer Enter o el respectiu botó Comprovar, es buscarà al tesaure si hi ha alguna entrada similar i en cas de que no es trobi apareixerà un missatge d'error. No fa falta escriure tot el nom si no només les primeres lletres del nom del gènere i/o de l'espècie ja que Fagus buscarà les entrades coincidents i en cas de que hi hagi més d'un ens mostrarà un diàleg on podrem escollir l'adequada. A més, Fagus incorpora automàticament el nom de l'autor darrera del nom del tàxon. Per exemple, si vull introduir una citació amb el nom original Fagus Sylvatica puc escriure al quadre de text superior:

  • "fagus sylvatica": és a dir, el nom complert. No és molt recomanable ja que si ens equivoquéssim en una sola lletra, escrivint per exemple "Fagus Silvatica", el programa ens mostraria un missatge d'error per tàxon no trobat al tesaure ja que no hi haurà en ell cap espècie amb aquest nom exacte. En el cas que ho escriguéssim correctament, en prèmer Enter o Comprovar simplement afegirà el nom de l'autor.
  • "fag sy": Fagus buscarà al tesaure totes les espècies amb nom de gènere que comenci per "fag" i d'espècie per "sy". Segons quines espècies contingui el tesaure pot ser que només hi hagi una entrada que mantingui aquests requisits i aquesta sigui "Fagus Sylvatica". En aquest cas en prèmer Enter o Comprovar directament s'escriurà el nom complert, seguit del nom del seu autor, en el quadre de text.
  • "f s": de nou es buscaran totes les entrades del tesaure amb les inicials coincidents amb les donades. Ens apareixerà un diàleg com aquest:

Prement dues vegades amb el ratolí o donant-li a la tecla Enter a sobre d'un dels noms que apareguin a la caixa, aquest s'escriurà en el quadre de text seleccionat.

3.2 Sinònims

Pot succeir que a una mateixa entitat biològica se li donin diferents noms, sent llavors cada un d'ells sinònims. Al tesaure queden especificats aquests casos de tal manera que hi ha un nom, dels diversos que se li poden donar al tàxon, que serà el principal o acceptat per l'usuari de Fagus i la resta seran considerats sinònims d'aquell pel programa.

Al camp Nom original es poden introduir tant noms principals com els que el tesaure qualifica com a sinònims. Quan introduïm un sinònim ens apareixerà un missatge de alerta en que s'ens mostrarà el nom principal per aquest sinònim al tesaure i s'ens donarà l'opció de canviar-lo per aquest o mantenir el sinònim.

Pel contrari, no es poden escriure noms sinònims en el camp Nom corregit ja que es suposa que si l'usuari de Fagus corregeix el nom oringial serà per donar-li un nom que ell consideri correcte i no un sinònim. Així si el nom del tàxon introduït és un sinònim ens apareixerà un missatge aconsellant-nos de que el podem canviar pel principal, si no acceptem, el quadre de text quedarà en blanc.

 

4. Treballar sense tesaure

Si es treballa sense tesaure de tàxons adjunt al projecte, totes les funcionalitats anteriors queden suprimides. No es podrà comprovar la correcció ortogràfica dels noms introduïts ni fer cerques a través de les inicials.

A més no serà possible utilitzar l'atribut Nom corregit ja que no hi haurà tesaure que comprovi que la correcció sigui vàlida. Per això apareixerà escrit en vermell al quadre de text respectiu el missatge "Es necessita afegir un tesaure de tàxons al projecte".

 

 
Torna a l'índex de continguts de FAGUS

Última actualizació 11.12.2003